Mailing ListMailing List   FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

sample rate question

 
Post new topic   Reply to topic    www.hairersoft.com Forum Index -> Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
soundmix2k



Joined: 16 Jul 2019
Posts: 2

PostPosted: Tue Jul 16, 2019 7:45 pm    Post subject: sample rate question Reply with quote

What is the relationship between the Mac audio interface hardware sample rate and the sample rate recorded by Amadeus Pro?

TLDR: I've got a DAT player connected via SPDIF Optical to a 2012 Mac Pro running mac OS 10.12 Sierra. Looking in Audio MIDI setup my source is set to Digital In and the format sets itself to either 48k or 44.1k depending on the sample rate of the tape I play. But I can set the sample rate in AP separately, which would require sample rate conversion if there is a mismatch. Perhaps sample rate conversion is always being applied, even though this is a digital connection? I hope that if the sample rates match, no conversion would be applied, but I'd love to know for sure.

One other observation - when I record a tape that switches sample rate in the middle, the Mac's digital input switches sample rate correctly, yet AP produces a file that sounds fine, but is entirely recorded at the sample rate I set initially. So there must be sample rate conversion applied to the part of the file after the switch.
Back to top
View user's profile Send private message
Martin Hairer
Site Admin


Joined: 08 Nov 2006
Posts: 1731

PostPosted: Sat Jul 20, 2019 11:26 am    Post subject: sample rate question Reply with quote

Quote:
I hope that if the sample rates match, no conversion would be applied, but I'd love to know for sure.

Correct.

Quote:
One other observation - when I record a tape that switches sample rate in the middle, the Mac's digital input switches sample rate correctly, yet AP produces a file that sounds fine, but is entirely recorded at the sample rate I set initially. So there must be sample rate conversion applied to the part of the file after the switch.

That actually happens at the level of the system's Hardware Abstraction Layer, before it even gets to userspace applications like AP. Regards,

Martin

--
HairerSoft
http://www.hairersoft.com/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
soundmix2k



Joined: 16 Jul 2019
Posts: 2

PostPosted: Mon Jul 22, 2019 3:39 pm    Post subject: Re: sample rate question Reply with quote

Martin Hairer wrote:

That actually happens at the level of the system's Hardware Abstraction Layer, before it even gets to userspace applications like AP.


Understood. Thanks much for the info.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.hairersoft.com Forum Index -> Discussion All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group