Mailing ListMailing List   FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Old iMic shows only one channel

 
Post new topic   Reply to topic    www.hairersoft.com Forum Index -> Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
IrlSmith



Joined: 14 Oct 2008
Posts: 18

PostPosted: Sat Jan 24, 2015 3:07 am    Post subject: Old iMic shows only one channel Reply with quote

I am using an early iMic (the round one, no flat on the front) with a MacBook Pro (retina) in 10.9.5. The Sound selector, Advanced, only shows one channel, and no matter what I do the sound in the left and right stereo channels in Amadeus is identical. Did I break the iMic while poking around with a paper clip into the input jack to see which channels were live?
To be specific: is it normal that when I select the iMic as an input ("iMic audio system/USB") I see only a single channel (channel 1) on the Advanced Settings pane on the Source selector, for the left, right, etc, Input?
_________________
Irl
Back to top
View user's profile Send private message
Jim Edgar



Joined: 01 Mar 2010
Posts: 95

PostPosted: Sat Jan 24, 2015 5:18 am    Post subject: Old iMic shows only one channel Reply with quote

Wow.  An iMic?  That's a little bit of history, there.  Of course, I still have my old serial port MacRecorder...

What are you running into the iMic?  You need to be sending a stereo signal into it through an 1/8" trs connector -  I _thought_ even gen1 was a stereo unit. If you are sending a mono signal into the input, that would be consistent with your results.  


Though not advisable, it would be hard to break the stereo by sticking metal into the input. 


Jim Edgar

jimedgarvoices@gmail.com (jimedgarvoices@gmail.com) - @jimedgarvoices
http://www.jimedgarvoices.com  -  http://about.me/jimedgar
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
IrlSmith



Joined: 14 Oct 2008
Posts: 18

PostPosted: Sat Jan 24, 2015 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

The old iMic is indeed stereo; I used it years ago a lot for stereo recordings on a G4 tower Mac.
I think the problem is that somehow the system (iMic plus Macbook plus Amadeus) doesn't recognize that there are two channels coming in over the USB. For example, if I unlock the two recording-gain sliders and move one to a different level, both of the VU meter displays remain at identical amplitudes.
The odd thing is that I believe it was working as two independent channels for a couple minutes but then something changed (I was thrashing with the controls) and it got into the current single-channel state.
My real question is: if the system recognizes a stereo USB input, should it show channel 1 and channel 2 as choices for the right and left stereo channels? Right now only channel 1 is shown on any of the channels in the Advanced settings pane on the Source panel.
_________________
Irl
Back to top
View user's profile Send private message
Martin Hairer
Site Admin


Joined: 08 Nov 2006
Posts: 1612

PostPosted: Sun Jan 25, 2015 5:13 pm    Post subject: Old iMic shows only one channel Reply with quote

Strange... I do have an old iMic lying around and tried to reproduce what you see without any luck. It shows up as "iMic USB audio system" in my sound prefs panel and when I click on "Advanced Settings..." it does correctly show two available channels. This is with Amadeus Pro 2.1.7 on a retina MBP running OS X 10.10, but I would be *really* surprised if 10.9.5 did behave differently in that respect. What does it show if you open "Audio MIDI Setup" located in your Applications/Utilities folder? It should show something like this:

Regards,

Martin
--
HairerSoft
http://www.hairersoft.com/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
IrlSmith



Joined: 14 Oct 2008
Posts: 18

PostPosted: Sun Jan 25, 2015 5:55 pm    Post subject: Reply with quote

The Audio Devices window of Audio Midi Setup showed the iMic with 2 output channels and only 1 input channel. Aha! I changed it to 2-ch 16-bit integer. Amadeus now shows two channels. Thank you! The two VU meters now are independent. (Still only a single gain control, i.e., if I unlock them and make them different the two channels still have identical gain.)
Is the standard arrangement for Channel 1 to be Left?
_________________
Irl
Back to top
View user's profile Send private message
Martin Hairer
Site Admin


Joined: 08 Nov 2006
Posts: 1612

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 2:55 pm    Post subject: Old iMic shows only one channel Reply with quote

Quote:
Is the standard arrangement for Channel 1 to be Left?

Yes, that’s correct. Regards,

Martin

--
HairerSoft
http://www.hairersoft.com/



_______________________________________________
Amadeus forum mailing list
Unsubscribe / change settings at http://two.pairlist.net/mailman/listinfo/forum_list
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.hairersoft.com Forum Index -> Discussion All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group